Bekæmpelse af fattigdom og klimaforandringer er to sider af samme mønt.
Det er tilgangen hos en af verdens største velgørende fonde, Ikea Fonden. Siden 2018 har den svensk-hollandske kæmpefond haft et strategisk fokus på bekæmpelse af fattigdom og klimaforandringer - ikke som to adskilte fokusområder, men som områder, der er afhængige af og smitter af på hinanden.
Det er der ifølge Marilia Bezerra, programchef i Ikea Fonden, en god grund til. Hun har en baggrund fra Clinton Global Initiative og Care Enterprises og sidder i dag med ansvaret for udviklingen og implementeringen af Ikea Fondens globale strategi.
“I takt med at sammenhængen mellem klimaforandringerne og bæredygtige levevilkår bliver stadig tydeligere, ser vi, at klimakrisen påvirker nogle af de fattigste regioner i verden uforholdsmæssigt meget, med de mest sårbare befolkninger, der bærer hovedbyrden af klimaforandringerne. Det betyder også, at løsninger på fattigdom og klimaforandringer i stigende grad overlapper hinanden,” forklarer Marilia Bezerra i et skriftligt svar til Fundats.
Ikea Fonden, som får sine midler fra Ingka Foundation, der også ejer møbelgiganten Ikea, støtter derfor i dag en række projekter og partnerskaber i udviklingslande, hvor humanitær nødhjælp, uddannelse, ligestilling og sundhedspleje er direkte koblet op på udrulningen af mere vedvarende energi og en mere bæredygtig fødevareproduktion.
Det gælder eksempelvis inden for fokusområdet “ren energi”, som er et ud af i alt fire indsatsområder hos Ikea Fonden. Inden for det programområde har fonden en eksplicit ambition om at gøre “adgangen til vedvarende energi nemmere, hurtigere, mere økonomisk overkommelig og mere inkluderende.”
Ræsonnementet bag den ambition er, at ren energi er motor for både mindre fattigdom og mindre CO2-udledning.
“Ved at accelerere overgangen til vedvarende energi kan vi skabe betingelserne for, at folk kan øge deres indkomster, så de kan få et bedre liv samtidig med, at vi reducerer CO2-udledningerne og dermed bekæmper klimaforandringerne,” siger Marilia Bezerra.
Ambition: Løsninger på globale udfordringer
Ikea Fonden blev oprindeligt stiftet af Ikea’s grundlægger Ingvar Kamprad i 1982 med det formål at fremme innovation i arkitektur og design. I 2009 fik fonden dog juridisk tilladelse til at ændre i sine vedtægter, og fondens formål blev ændret til at fokusere på sårbare børn. Et formål som i dag er centreret primært på børn og familier i udviklingslande - og herunder altså specifikt på klima- og fattigdomsbekæmpelse.
Marilia Bezerra begrunder valget af de to indsatsområder i fondens velgørende aktiviteter med, at det i dag er “de to største trusler for vores børns fremtid. Det er derfor, at fonden adopterede den strategiske retning i 2018.”
I konkrete tal uddeler Ikea Fonden i omegnen af 200 millioner euro om året, svarende til næsten 1,5 milliarder danske kroner til det formål. Det gør fonden til en af de største private bidragsydere inden for det humanitære område på globalt plan. Pengene uddeles gennem klassiske donationer, men en række af Ikea Fondens uddelinger er forankret i den mere strategiske og katalytiske filantropi - med en klar målsætning om at bruge filantropiske midler til at fremme positive samfundsforandringer.
I en tid med stigende finansielt behov både i forhold til klimaforandringerne og humanitære udfordringer, er det essentielt, at vi og alle vores samarbejdspartnere går sammen om at udnytte de fordele, filantropi har
Marilia Bezerra –programchef i Ikea Fonden
Den type midler, mener Marilia Bezerra, at der i høj grad er brug for i dag:
“I en tid med stigende finansielt behov både i forhold til klimaforandringerne og humanitære udfordringer, er det essentielt, at vi og alle vores samarbejdspartnere går sammen om at udnytte de fordele, filantropi har,” siger hun og fremhæver særligt fondens rolle i forhold til at tiltrække mere privat kapital til indsatser i udviklingslande:
“Vi kan hjælpe med at mobilisere privat kapital gennem nye former for kapitaludrulning, ved at udfordre forståelsen af risici og ved at gøre det lettere for mere mere konventionel kapital at nå ud til markeder og samfund, der i dag befinder sig i økonomiens yderkanter.”
Flere fluer med et smæk
Ikea Fondens raison d'être hviler på, at bæredygtige løsninger opnås gennem systemiske transformationer - gennem transformation til et nyt energisystem, et nyt fødevaresystem og et nyt flygtningesystem.
Den tilgang er også en, som blandt andre FNs klimapanel IPCC abonnerer på. IPCC adresserer således direkte behovet for grundlæggende ændringer i både vores energisystem og land- og økosystem som afgørende for, at vi kan nå de globale klimamål.
I forhold til de systemiske transformationer, arbejder Ikea Fonden ud fra den tese, at der er gevinster at hente ved at adressere flere udfordringer på samme tid. Fonden skriver direkte på sin hjemmeside, at “transformationer hænger sammen og skaber større impact, når de adresseres i sammenhæng.”
Den tænkning er også afspejlet i mange af fondens bevillinger og projektindsatser, som både har et fokus på planeten (energi, cirkularitet, landbrug) og på det humanitære område (fattigdom, flygtninge, ligestilling).
Et eksempel er fondens støtte til organisationerne GIZ and EnDev, som arbejder for, at småbønder i Etiopien, Kenya og Uganda kan få adgang til og bruge solenergi både for at forbedre deres levevilkår og øge deres modstandsdygtighed over for klimaforandringerne. I det projekt er der desuden et fokus på ligestilling og kvinders muligheder. Det er således et krav om, at mindst 25 procent af de småbønder, der får del i støtten, skal være kvinder.
Vores fødevaresystemer kræver også en fuldstændig overhaling - en systemisk forandring.
Marilia Bezerra – Programchef i Ikea Fonden
Et andet eksempel er Ikea Fondens indsats for at mindske hungersnød, hvor fonden i høj grad støtter projekter og indsatser, der fremmer et mere regenerativt landbrug.
Det er vejen til en økonomisk, social og miljømæssig bæredygtig fødevareproduktion, mener Marilia Bezerra:
“Vores fødevaresystemer kræver også en fuldstændig overhaling - en systemisk forandring. Ved at støtte bønderne i at tage regenerative og agroøkologiske praksisser i brug, kan vi overgå til et fødevaresystem, der respekterer vores planets grænser og sikrer velfærden for mennesker nu og i fremtiden.”
Forandring gennem partnerskaber
En væsentlig del af Ikea Fondens filantropiske aktiviteter er forankret i en partnerskabsstrategi, og fonden har ifølge deres egne oplysninger 140 partnere fordelt rundt omkring i verden.
Argumentet for dette, er, ifølge Marilia Bezerra, at fonden ønsker at bygge bro mellem den private sektor, den offentlige sektor og civilsamfundet for at skabe impact. Hun mener, at partnerskaber er en forudsætning for systemiske forandringer:
“Det er en kollektiv indsats at transformere systemer. Der er ikke nogen enkelt organisation, der kan tackle de komplekse årsager til klimaforandringerne og fattigdom alene. Derfor er der brug for, at mange organisationer går sammen med komplementære ressourcer for at skabe og forankre varige positive forandringer.”
Et vigtigt ben i dette har gennem de seneste år været partnerskaber med andre fonde. Blandt andet indgik fonden tilbage i 2021 et partnerskab med Rockefeller Foundation om udbredelse af rene energikilder i en række udviklingslande - herunder Indien, Nigeria, og Etiopien. Begge fonde bevilgede 422,76 millioner euro til indsatsen. Bezos Earth Fund, Selce Foundation og Climate Works Foundation er andre eksempler på fonde, som Ikea fonden gennem de seneste år har teamet op med.
Marilia Bezerra fremhæver dog også, at fonden i stigende grad har fokus på at indgå partnerskaber med lokale aktører.
“Vi forstår i stigende grad, at dem, der selv oplever udfordringerne, ofte er bedst i stand til at finde løsningerne for deres lokalsamfund, og vi anerkender, at lokale, samfundsbaserede organisationer har været i frontlinjen af indsatsen i årtier. I lyset af dette arbejder vi på at finde flere måder at samarbejde med disse organisationer for at gøre dem i stand til at finde de bedste og mest effektfulde løsninger til deres samfund.”